Excel Alternatívák – Google Sheets, a nem Excel

Ugyan kinek kell az Excel, ha ugyanazt ingyen is megkaphatom? De vajon tényleg ugyanazt kapom? Lássuk, mit tud a Google Sheets!

A blogsorozat elemei az #excelalternativa taget követve megtekinthetők.

Ebben a fejezetben a Google Sheets által nyújtott lehetőségeket mutatom be.

A sorozatban megnézzük:

gSuite logo

Mi is az a G Suite?

A Google teljesen online platformként egy teljesen online irodai megoldáscsomaggal rukkolt elő. Indulása, 2006 óta hatalmas változáson ment keresztül. Például nem tudom, emlékszel-e, de a drive úgy indult, hogy folderstruktúra helyett afféle hierarchikus tag rendszert lehetett kialakítani. Így létre lehetett hozni egy olyan optikai illúziót, mintha egy fájl több mappához is tartozna. Én szerettem ezt a megközelítést, de úgy tűnik, a tömegek nem velem értettek egyet. Mindegy, kár siratni.

A GSuite mára így is egyértelmű versenytárssá érett.

A mobil integrációt talán nem is kell említenem, de más tekintetben is jó az irány. Kisemberek és nagy cégek is használják, semmiképp sem mehetünk el mellette.

Google Sheets – az online táblázatkezelő

Ha teljes funkcionalitású, online kollaborációra termett táblázatkezelőt keresünk, nyilvánvalóan a Google Sheets lesz a jó megoldás. Pedig elég randa. Nem célja a szépség. Nagyjából dizájnmentes. Nem célja az Excelt másolni.

A Google Sheets egy olyan Excel alternatíva, ami soha nem akart Excel alternatíva lenni.

Olyan eszköz, ami akár sokra is képes, de közben van annyira letisztult, hogy kellemesen könnyű a belépő szintet megugrani.

google sheets demo program képernyőkép

Nem csodálkoznék rajta, ha a komolyabb funkciói soha nem kapnának csicsa kezelőfelületet. Hogy mire gondolok, arra jó példa a demó projektben is kihasznált QUERY függvény, amelyben SQL kóddal készíthetünk lekérdezéseket – microsoftos párja nyilván a kattints-és-élvezd módon is komolyan vehető Power Query. Aki szívesen bütyköl inkább SQL kódokat, az nem kérdés, melyiket választja majd szívesebben.

google sheets query - két táblázat adatainak összefűzése

És ha már a designnál tartunk: a minimalista “jóvanaz” hangulat az egész környezetet áthatja. A menük hagyományos felsorolós menük, a formázási lehetőségek nincsenek túlgondolva, a diagramok pedig – nem azt mondom, hogy sosem lesznek szépek, de… de igen, mégis ezt mondom, mert ahhoz elég kényelmetlen formázni, hogy inkább ne is foglalkozzunk vele. A választható diagramtípus-készlet visszafogott, de annyi add-in telepíthető hozzá, hogy ha nekem ez szempont lenne, valószínűleg találnék magamnak egy kielégítőt.

Akkor most szeretjük vagy nem a Google Sheetset?

Alapvetően szeretjük. Ingyen kínál egy instant használható eszközt, ami bár nem szép, de van elég könnyen kezelhető ahhoz, hogy ezt elnézzük neki. Ha pedig többre vágynánk, írjunk rá makrót, vagy keressünk egy bővítményt.

A Google Sheets egy játékszer kockáknak, amivel a gömbök is tudnak mit kezdeni.

De mielőtt minden folyamatot áttennél Google Sheetsbe, tisztázzunk valamit: a google sheetsre tapasztalataim szerint fokozottan érvényes, hogy csak ökoszisztémán belül nagyszerű. Elvileg ki lehet exportálni a munkafüzetet Excel fájlba, de itt bizony csúnya meglepetések is érhetnek. Nem úgy néz ki, nem úgy funkcionál, esetleg meg sem lehet nyitni – bizony, itt csak nagyon alacsonyak lehetnek az elvárásaink.

A Google Sheets értékelése:

  • költség: ingyen van. Ha kell még kapacitás, van üzleti ügyfeleket célzó csomag, de ez nem licensz, csak a lehetőségek bővítése
  • operációs rendszer igény: böngészőben fut, így elvileg platformfüggetlen
  • nyelv: sok nyelv elérhető, de mint mindig: az angolt javaslom
  • online: kollaborációra termett
  • makró: javascriptre hajazó google script

Kinek ajánlom a Google Sheets megoldást?

  • akinek nem kell a csicsa, de AZONNAL akarja használni
  • aki szeret bonyolult kódok, függvények fölött “hol a hibás karaktert” játszani
  • akinek az online kollaboráció perdöntő

A demó projekteket ebben a google drive mappában megtekintheted, a fájlokat onnan le is töltheted.

Excel vagy Excel alternatíva – amelyik Neked a legelőnyösebb, én abban segítek. Keress bátran egyedi üzleti megoldások ügyében. Ha pedig tanulni szeretnél, akkor képzési portfóliómban érdemes szétnézned. Megtalálsz e-mailen vagy a jelentkezési űrlapon keresztül is. Szeretettel várlak továbbá például mindennapi exceles elakadásaid ügyében az Exceltudást mindenkinek! facebook csoportban is.