főzés költsége bejegyzés header

Esettanulmány – az evés bére

Költsége mindennek van. Közhely, hogy otthon főzni olcsóbb, mint étterembe járni, és számszakilag ez igaz is, de… Biztos ez? Lássuk, mennyit takaraítasz meg VALÓJÁBAN!

A bejegyzéshez elkészített Excel táblázatot a bejegyzés alján található linken le is töltheted!

Mennyit dolgozol egy ebédért?

Kezdjünk látszólag távolról, egy nagyon alapvető kérdéssel: mennyit dolgozol egy nap egy ebédért? Ehhez az alábbi táblázatban egy átlagosnak mondható (talán inkább kezdő), multis jövedelmet vettem alapul:

egy ebédért ledolgozott órák száma
Mennyi ideig dolgozunk egy ebédért egy tipikus multis fizetéssel?

Nyilván sok a becslés a táblázatban, és mindenki helyettesítse be a maga bérével, kedvenc napi menüjének összegével. És igen, én is tudom, hogy a magyar átlagfizetés sajnos nem éppen havi 300 ezer fix. Mindenesetre ezt a pici számítást szerintem mindenkinek érdemes elvégezni, hogy tudatosítsa magában, mennyi erőfeszítésébe kerül egyetlen ebéd?

Amíg multiban dolgoztam, rengeteget spóroltam egyszerűen azzal, hogy egy adag a kantinban számomra két teljes ebédet jelentett. Nulladik megtakarítási tanácsom: vegyél egy ételhordót a maradéknak!

A letölthető táblázatban is megtalálható példa étel, mely az összehasonlítás alapját képezi, egy főre kb. 700 Ft egységárat ad ki, ami nyilván olcsóbb, mintha ezt megvásárolnánk. Ha a különbözetet 20-al megszorzod, ugye, hogy máris egy értelmezhető havi megtakarítást értél el pusztán főzéssel?

Akkor is megtakarítás ez, ha vállalkozó vagy?

Ha vállalkozó vagy, árnyaltabb lehet a kép. Mert például én kisgyerekes anyukaként úgy döntöttem, hogy bár itt is szeretném rögzíteni és világgá kürtölni, maximálisan támogató férjem van, aki nem segít, hanem részt vesz a háztartásban, én mégis minél több időt szeretnék Csemetével, na meg a Superman férjemmel tölteni. A főzés tehát, ha én csinálom, lehetőség szerint napközben történik. De még így sem mindig sikerül bezsúfolni. Kevésbé támogató közegben viszont, amiből sajnos ma is sok van, egy anyának ez rendszerint nem is választás kérdése. A főzés ideje alatt vagy nem alszik, vagy nem vállalkozik. Pont.

Ha tehát megtakarítás szempontból vizsgáljuk a kérdést, az előbb leírt esetben nem csak az ebéd hozzávalóinak összegét kell összehasonlítani a vásárolt ebéd összegével, de a kieső bevételt is érdemes a számításba belevenni.

Necces a dolog, mert vállalkozás esetén nem egyértelmű a munkával töltött órák számát monitorozni, de egyébként érdemes megpróbálni.

A további kalkuláció érdekében tegyük fel, hogy

  • Már működő vállalkozásunk van, melynek meg tudjuk határozni átlagos értékeit, még ha ez egy évben ingadozó is.
  • Csináltunk egy mérést, úgy éltünk, mintha alkalmazottak volnánk, azaz:
  • Napi nyolc órát töltöttünk munkával, a többi időt a családra, barátokra, egyéb egyéni célokra fordítottuk.
  • Az előző példa számait mértük: a nettó havi jövedelem 300.000 Ft-ra jött ki.

A recept saját költsége

Folytassuk a számítást a főzés költségeinek meghatározásával. Nézzünk meg például egy egyszerű, olcsó receptet a Nosalty oldaláról. A tejszínes ananászos csirke szerintem elég jól hangzik. Kiszámoltam a Tesco mai (2020-12-11) legolcsóbb árai alapján (Részletek a letölthető táblázatban):

Egy meghatározott recept költsége 1 főre meghatározva.
Tejszínes ananászos csirkemell spagettivel

Barátságosnak tűnik igaz?

Ezért nem éri meg mégsem:

Igen ám, de elmentem vásárolni, főztem, mosogattam. Ráadásul nagyon gyors voltam:

Főzéssel és egyebekkel eltöltött órák száma2
ennyi idő alatt ennyit keresnék3,409.09 Ft

Összefoglalva:

A korábban kiszámított recept tiszta anyagi nyeresége összehasonlítva a kieső bevétellel: negatív!

Anyagilag tehát, amennyiben a vállalkozásból csíptük le az időt, egy ebéd készítése nettó veszteség.

Nem igaz!

Csúsztatás az egész, mert egy vállalkozás soha nem jelent egyenletes bevételt, vannak csúcsidőszakok, amikor hétvégéd sincs, és vannak laza periódusok, amit kegyesen “befektetési időszaknak” titulálunk, és ha már bevétel nincs, igyekszünk a vállalkozás fejlesztésével eltölteni. Utóbbiba kell a feltöltődést is beilleszteni, ami jelenthet főzést is.

Csúsztatás továbbá azért is, mert adott esetben az egészséges hozzávalókkal teszünk egészségünkért is, ami egy szinte beárazhatatlan, hosszútávú befektetés. Csúsztatás azért is, mert ha a főzés nem a vállalkozás rovására történik, akkor a kieső órabér nyilván nem jelentkezik a költségek között, cserébe be kell valahogyan árazni a magáncélokkal eltöltött időt. És persze ne feledkezzünk meg róla, hogy a főzés élménye, az ízek, a közben meghallgatott Kétfülű kedveszotty podcast epizódok mind-mind fontos tényezők.

Akkor nem is volt értelme számolni?

Igen, csúsztattam, ki tudja, hány ponton. De azt talán sikerült érzékeltetnem, hogy egy egyszerű Excel munkafüzet segítségével is releváns, a mindennapokban használható ismerethez lehet jutni.

Töltsd le a számításhoz használt táblázatot: étkezés költség kalkuláció

Ha szeretnéd a kalkulációt velem átbeszélni, vagy hasonló, számodra releváns kalkulációkat szeretnél Excelben elkészíteni, nézz szét bátran a képzési portfóliómban, vagy keress meg egyedi igényeiddel e-mailben vagy a jelentkezési űrlapon keresztül. Szeretettel várlak továbbá az Exceltudást mindenkinek! facebook csoportban is.