libreoffice boritokep

Excel Alternatívák – LibreOffice, a Nagy Öreg

Ugyan kinek kell az Excel, ha ugyanazt ingyen is megkaphatom? De vajon tényleg ugyanazt kapom? Lássuk, mit tud a LibreOffice!

A blogsorozat elemei az #excelalternativa taget követve megtekinthetők.

Ebben a fejezetben a LibreOffice által nyújtott lehetőségeket mutatom be.

A sorozatban megnézzük:

libreoffice logo

Mi is az a LibreOffice?

Ha MS Office alternatívát kell mondani, a legtöbben az OpenOffice-al kezdik a listát. A StarOffice-al kezdődött minden 1985-ben, és egy egész XyzOffice nemzettség nőtt ki belőle. Legismertebb, és máig aktívan fejlesztett tagja a LibreOffice.

A LibreOffice lényegében a 2003-as MS Office másolata. Már akkor sem volt ugyanolyan jó a kezelhetősége, de kétségkívül felvette vele a versenyt. Elvileg minden van benne, ami kellhet, a leggyakrabban megnyitott MS alkalmazásoknak megtaláljuk benne a párját. Megjelenése elég oldschool, de használható.

libreOffice nyitokép
LibreOffice kezdőképernyő

Az MS Office azóta gyökeresen megváltozott, a LibreOffice pedig szépen csendben lemaradt. Méltóságteljes öregúr lett belőle, aki rendszeresen tisztálkodik (fejlesztgetik), tud is sokat, ám tudása sokszor már elavult, különösebb megújulást hiba lenne tőle elvárni. Nem is ezért szeretjük.

Mit szeretünk a LibreOffice-ban?

Lehet például rajongani a szövegszerkesztőjének, a Writernek a stíluskezeléséért, ami szerintem csillagosötös, nekem jobban bejön a logikája, mint a Wordé. Imádnivaló továbbá a Writerbe is beágyazott képletszerkesztő, amit egy script nyelven lehet kezelni. Matematikai és fizikai témában sokat író tanároknak, szakdolgozatukat készítőknek jó szívvel ajánlom, hamar bele lehet jönni.

LibreOffice Math

Excel helyett LibreOffice Calc?

Ami az Excel alternatíváját illeti… nos, a Calcot én nem szerettem meg. Amikor 2007-ben a MS bevezette a menüszalagot, én is fogtam a fejem, de az igazság az, hogy sokkal jobb, mint a hagyományos menürendszer. Emellett a LIbreOffice felülete összességében csúnya, kezelhetősége nehézkes. Adatbevitelre megfelel, de már a demó projektet is kicsit fájt elkészíteni. A pivot kimutatást kifejezetten kellemetlen élmény volt benne összerakni. A grafikontípus-készlet meglehetősen szegényes, és az észvesztés nélkül beállítható designok elavultak.

LibreOffice demo projekt

LibreOffice értékelés:

  • költség: magán- és üzleti célokra is ingyene
  • operációs rendszer igény: valóban crossplatform, windowson és ubuntu linuxon is ugyanazt az élményt nyújtja
  • nyelv: mind a környezet, mind a Calc függvényei elérhetőek magyar nyelven. Magyar helyesírásellenőrző csomag is van.
  • online: csak szakiknak, mert saját cloud szolgáltatása nincs. Elvileg vannak online kollaborációs megoldásai, de ezt Neked kell a saját környezetedben telepíteni. Tárhelyszolgáltatás nincs, ergo az online ökoszisztémát is Te építed ki. Nem biztos, hogy rossz, nem próbáltam, de nem is kínálja magát.
  • makró: van, BASIC alapú nyelv, de nem VBA. Ergo a kompatibilitás itt biztosan sérül.

Használható, de benne van az életérzés: ezt kapjuk ingyen.

Kinek ajánlom?

  • Aki linuxot használ
  • akinek egy a fontos: legyen ingyen
  • akinek nincsenek nagy igényei
  • aki a 2003-as Excelt szerette

A demó projekteket ebben a google drive mappában megtekintheted, a fájlokat onnan le is töltheted.

Excel vagy Excel alternatíva – amelyik Neked a legelőnyösebb, én abban segítek. Keress bátran egyedi üzleti megoldások ügyében. Ha pedig tanulni szeretnél, akkor képzési portfóliómban érdemes szétnézned. Megtalálsz e-mailen vagy a jelentkezési űrlapon keresztül is. Szeretettel várlak továbbá például mindennapi exceles elakadásaid ügyében az Exceltudást mindenkinek! facebook csoportban is.