Excel Alternatívák – WPS, az ismeretlen hős

Ugyan kinek kell az Excel, ha ugyanazt ingyen is megkaphatom? De vajon tényleg ugyanazt kapom? Lássuk, mit tud a WPS Office!

A blogsorozat elemei az #excelalternativa taget követve megtekinthetők.

Ebben a fejezetben a WPS Office által nyújtott lehetőségeket mutatom be.

A sorozatban megnézzük:

WPS Office logo

Mi is az a WPS Office?

Egy vérbeli MS Office alternatíva a Kingston családból, ami soha le sem akarta tagadni, hogy egy az egyben mindent másolni fog. Egy-két dologtól eltekintve olyan érzés dolgozni vele, mint amikor a Microsoft valamelyik frissítésekor kicsit átrendezi a dolgokat. Előbb-utóbb mindent megtalálsz, csak nem biztos, hogy ott lesz, ahol megszoktad, és nem biztos, hogy úgy néz ki az ikonja, mint eddig, és esetleg picit más a neve is.

Mindenesetre ha már rutinos középszintű Excel-felhasználó vagy, akkor semmi perc alatt át tudsz térni WPS Spreadsheetsre, és ez valószínűleg fordítva is igaz.

Így néz ki a WPS Office

A WPS Office is a LibreOfficból már megismert generál képernyővel indul, ahonnan minden WPS funkció megnyitható. A felület szép, kellemes megjelenésű, funkcióját betölti, kényelmes használni. A megszokott irodai programcsomagoktól eltérően a megnyitott dokumentumok között felül, tabok segítségével váltogathatunk, miközben a home-ba bármikor visszatérhetünk.

Itt például a kezdő képernyő látszik, miközben már nyitottam egy új táblázatot, egy szöveges állományt, és egy prezentációt is:

WPS Office home három dokumentummal megnyitva

Egy kicsit szokni kell, hogy a különféle programokhoz tartozó dokumentumok egyazon ablakon belül találhatóak, de nem nélkülöz minden logikát. Ha szeretnénk, új ablakban is megnyithatunk bármit, szóval az Alt+TAB ablakváltástól nem kell elbúcsúzni.

Akkor a WPS-t szeretjük?

Ó, igen, a WPS Office-t nagyon szeretjük! Nem egyenértékű az Excellel, a Microsoft Office programcsalád és csatlósai által alkotott komplex rendszerrel pláne nem, de ennél erősebb MS Office utánzattal én nem találkoztam a piacon. Sőt, egy-két tulajdonságában, amit egy középerős Excel-felhasználó már elvár, le is körözi. Fókuszáljunk is a WPS Office Spreadsheet megoldására!

A fenti képen például a B oszlopban az ott – nem csalás, nem ámítás – egy táblázatként megformázott tartomány, amelyen egyébként bár kattintásra nem kínálja fel, de a megszokott táblázathivatkozások (pl =[@adat]) is szépen működnek.

Az Excelben bevezetett függvények nagyrészt itt is elérhetőek lesznek, és a képletszerkesztőben a linkelt tartományok jelölése szerintem vizuálisan sokkal szerencsésebb designt kapott, mint amivel az Excelben találkozunk.

A mintaprojektben grafikont is készítettem, aminek már a beépített, ingyenes designjai is igazán szemet gyönyörködtetőek – az Excel szerintem ebben nem valami erős.

Pivot kimutatás készítése teljesen ugyanúgy működött, mint az Excelben.

A kompatibilitással kapcsolatban is kevesebb negatív élmény ért, mint más alternatívák esetében, így tényleg bátran merem ajánlgatni.

Hah, de biztos nincs felhő!

De van. Már az ingyenes konstrukcióhoz is 1 GB tárhely jár, és igen, rendes felhő szolgáltatás áll mögötte, ami valóban alkalmas kollaborációra is. Látjuk egymást, aktívan frissül, szóval határozottan használhatónak tűnik. No azért ezt csak kevéssé tudtam tesztelni, nézz utána jobban, ha a WPS mellett készülsz dönteni! Nem tudom, lepipálta-e az online Excelt – mondjuk amióta az online Excelt már lehet scriptelni, azért egy fokkal magasabbra került a léc.

Na jó. Hol a csel?

A kisebbik baj, amit tényleg fel lehet neki róni, az a nyelvi támogatottság. A kezelőfelület csak néhány nyelven elérhető, a magyar nincs közöttük, de helyesírásellenőrzés letölthető hozzá a legtöbb nyelvhez, így a magyarhoz is. A függvények nevei is csak azon a pár nyelven elérhetők, amin a környezet, de hát nem véletlenül tanácsolom mindenkinek, hogy Excelt is inkább angolul használjunk.

A feketeleves az automatizáció szerelmeseit érinti, merthogy a WPS Office nem makróval érkezik. Elvileg telepíthető hozzá csomag, legalábbis a futtatáshoz, de kétséges a működése, megoszlanak a vélemények. Mindenképpen tesztelésre szorul, vagy el kell engedni.

Számíthatnak még a piszkos anyagiak is. Merthogy a WPS csak otthoni felhasználásra ingyenes, illetve diákok, oktatási szervezetek és a nonprofit szektor számára tartogatnak kedvezményes, akár ingyenes csomagokat. Az üzleti licenszek viszont fizetősek, de lényegesen kedvezőbb áron megvásárolhatóak, mint a Microsoft programcsalád. Ha pedig még csecsébben akarunk kinézni, csinos template-ek vásárolhatók hozzá, de szerintem ez kevéssé lehet meghatározó egy cég számára.

Ha csak otthonra kell egy jól használható MS Office alternatíva, akkor egyértelműen a WPS Office a te barátod, de üzleti célokra is jó szívvel ajánlom.

WPS Office értékelés:

  • költség: otthoni felhasználás: ingyenes. Üzleti licensz: kedvező ár.
  • operációs rendszer igény: nem teszteltem, de elvileg minden nagy operációs rendszerre elérhető.
  • nyelv: a környezet csak pár nyelven elérhető. Magyar helyesírásellenőrző csomag van.
  • online: kollaborációra alkalmas felhőszolgáltatás elérhető, felhasználóbarát.
  • makró: csak kiegészítővel elérhető, kétesélyes a működése.

Kinek ajánlom?

  • aki tud angolul
  • aki nem használ nagyon magas funkciókat az Excelben
  • akinek nem kellenek makrók
  • akinek az online kollaboráció fontos
  • aki az Excelt már megszokta, de most nincs neki kéznél

A demó projekteket ebben a google drive mappában megtekintheted, a fájlokat onnan le is töltheted.

Excel vagy Excel alternatíva – amelyik Neked a legelőnyösebb, én abban segítek. Keress bátran egyedi üzleti megoldások ügyében. Ha pedig tanulni szeretnél, akkor képzési portfóliómban érdemes szétnézned. Megtalálsz e-mailen vagy a jelentkezési űrlapon keresztül is. Szeretettel várlak továbbá mindennapi exceles elakadásaid ügyében az Exceltudást mindenkinek! facebook csoportban is.