A három legjobb Excel alternatíva

Ugyan kinek kell az Excel, ha ugyanazt ingyen is megkaphatom? De vajon tényleg ugyanazt kapom? Lássuk, mit tudnak az Excel alternatívák!

A blogsorozat elemei az #excelalternativa taget követve megtekinthetők.

Ebben a fejezetben általánosan beszélgetünk arról, hogy jó-e Neked egyáltalán egy Excel alternatíva?

A sorozatban az alábbi szoftvereket mutatom be:

Állj! Mi a baj az Excellel?

nő veszekedik az Excellel

Húha, soroljam? Egyszer majd ezt is megteszem, de azért azt szögezzük le: akinek egy elképesztően nagy tudású táblázatkezelőre van szüksége teljes ökoszisztémával, egyszóval ha valakinek tényleg nagyok az igényei, akkor az Excelnél jobb irodai táblázatkezelőt nem talál.

Ám nagyon sok embernek az Excel igazából ágyúval verébre.

Keressünk Excel alternatívát, amennyiben:

  • valójában csak egy “klasszikus irodai programcsomagra” van szükség.
  • nem Windows-ra keresünk irodai programcsomagot.
  • még csak irodai programcsomag sem kell, csak egy táblázatkezelő.
  • csak kevés funkciót használunk ki az Excelből.
  • ingyen vagy olcsóbban szeretnénk ezt a táblázatkezelés témát megúszni.

Milyen a jó Excel alternatíva?

Valójában minden irodai feladatra létezik célszoftver. Az Excel nem ilyen, nem önmagában létezik, az Excel egy egész népes famíliával együtt igazán értékes. Az első nagy lépés, aminek következményeként az Excel minden irodába bekúszott, az az volt, hogy más irodai feladatokat ellátó megoldásokkal csomagolták egybe. A kötelező kellékeket mindenki el tudja sorolni.

Egy iroda legalsóbb szintű kellékei:

  • szövegszerkesztő
  • táblázatkezelő
  • prezentáció készítő

Aztán persze tetszés szerint bővíthető a lista adatbázis megoldással, felhőszolgáltatásokkal, kollaborációs lehetőségekkel, levelező programmal, egyszóval mindazzal, amire rendszerint egy újabb programot szoktunk telepíteni. Kicsit olyan ez, mint egy papír-írószer bolt. Sok mindent kereshetünk benne, naptárat, matricát, számlatömböt – de ha papír és írószer nincs benne, akkor azért meglepődünk. A bolt analógiánál maradva

az Excelre egy hipermarket méretű márkakereskedésben, az Excel alternatívákra egy kisebb boltban lehet szert tenni.

A várakozásaink egy alternatívával szemben tehát nem lehetnek teljeskörűek.

Mik az Excel alternatívák veszélyei?

veszélyek

A legnagyobb probléma az szokott lenni, hogy míg ökoszisztémán belül minden nagyon szépen működik, az eredmény más szoftverekkel nem lesz kompatibilis. Az alábbi Excel alternatívák mindegyike el tudja menteni “alkotásunkat” Excel formátumban, de érhetik azért azt a kollégát kellemetlen meglepetések, akinek a fájt elküldjük. Ha ilyet tervezünk elkövetni, javaslom, hogy minél kevesebb úri huncutsággal igyekezzünk beérni. Mindent tartsunk a legegyszerűbb formában, az a biztos.

A másik veszély az eszközök dokumentáltsága lehet. Egy Excel alternatíva irodai alulreprezentáltsága a világon egyúttal azt is eredményezheti, hogy elakadásainkra sokkal nehezebben találunk gyógyírt. Anyanyelvünkön meg aztán végképp szűkebb lesz a paletta.

A haramadik, ritkábban előforduló probléma az az, hogy előbb-utóbb az ember kinövi a választott Excel alternatíva kereteit. De erre legalább van egy jó megoldás: váltani kell Excelre.

Elég a dumából, lássuk a három legjobb Excel alternatívát!

Megközelítés

A továbbiakban három Excel, pontosabban MS Office alternatívát fogok bemutatni. Mindhárom program táblázatkezelőjében elkészítettem egy pici demo projektet, amin keresztül kézzel foghatóvá válik a különbség.

Eszerint egy mini kiadás-beétel adatsort szeretnénk pivot táblával és grafikonnal is megjeleníteni. A demo projekt technikai elemei

  • néhány sornyi adat
  • pivot táblázat
  • grafikon

Ennyi elég is, nem kell túlbonyolítani.

A három eszköz képernyőképekben

A részletek külön bejegyzések formájában (lesznek) olvashatók. Ehhez keresd blogomon a #excelalternativa taget!

LibreOffice Calc:

LibreOffice demo projekt képernyőkép

WPS Office:

WPS Office demo projekt képernyőkép

Google Sheets:

A demó projekteket ebben a google drive mappában megtekintheted, a fájlokat onnan le is töltheted.

Excel vagy Excel alternatíva – amelyik Neked a legelőnyösebb, én abban segítek. Keress bátran egyedi üzleti megoldások ügyében. Ha pedig tanulni szeretnél, akkor képzési portfóliómban érdemes szétnézned. Megtalálsz e-mailen vagy a jelentkezési űrlapon keresztül is. Szeretettel várlak továbbá például mindennapi exceles elakadásaid ügyében az Exceltudást mindenkinek! facebook csoportban is.