blog header - 005 paraméterelválasztó

Param-param-paraméter el, de el, de elválasztó

Van ez a bizonyos paraméterelválasztó izéke, ami a kezdő Excel felhasználók körében rendszerint szörnyű bosszúságot okoz. Mutatom, nekem miért nem olyan, mint neked.

vessző és pontosvessző az Excelben

Vessző és pontosvessző. Erről lesz most szó.

Ezért van nálam többnyire vessző

Minden a nyelvekre vezethető vissza. Manapság jobb a helyzet a magyar nyelvű szakirodalom terén, de régen nem volt valami rózsás. Ezért én rászoktam, hogy amit csak lehet, angol nyelven használok, hogy ha kell, ne a magyar fordítás angol megfelelőjét kelljen vadásznom, hanem egyből megtaláljam a választ a kérdéseimre. Éppen ezért az Excelt csak akkor állítom át magyarra, amikor épp tanítom, mert tudom, hogy Neked viszont ez fontos. Megértem, én is szívesebben olvasok mondjuk recepteket magyarul, szóval semmiképp ne érezd úgy, hogy most beszóltam, ez tisztán megszokás kérdése. (A miértjeimről bővebben itt: Angol vagy lokális? Nyelvében él az Excel?)

Csakhogy van ezzel kapcsolatban egy nagyobb bűnöm: én nem csak az Excelt használom angolul. Hanem az egész rendszert. Úgy bizony, az operációs rendszert is angolra szoktam állítani. Szándékosan. Viszont ez azzal jár, hogy míg én vesszőket írogatok, neked pontosvesszőket kellene. Oda, igen, a függvények argumentumai közé:

paraméterelválasztó egy SZUM függvényben

Így állíthatnám át a paraméterelválasztót, ha nem volnék makacs:

Windows 10 operációs rendszeren:

Windows ikon > Settings > Time & Language > Additional date, time & regional settings > Region > Change date, time, or number formats > Formats > Additional Settings > Numbers > List separator

A paraméterelválasztó átállítása rendszerbeállításként történik.

És ide azt írsz be, amit szeretnél. Beírhatnék pontosvesszőt is, megtartván a többi angol beállítást, de nem teszem, mert ennyi nyakasságot megengedek magamnak. Például most próbaképpen beírtam, hogy egy kérdőjel legyen a paraméterelválasztó, és íme, így néz ki most ugyanaz a formula:

átállítottam a paraméterelválasztót kérdőjelre

Nagyszerű, mondhatnád, épp csak működni nem fog, mert a ? az Excelben más, speciális jelentéssel bír. Ezért is lesz fekete körülötte minden a korábbi színes kiemelés helyett. Na jól van, játéknak jó volt, de hosszabb távon nyilván nem térül meg. Vissza is állítom gyorsan a konvencionális vesszőre. De te azt használsz, amit jól esik.

Van még sok apróság, amire érdemes rászokni, a képzéseimen ezekre mindig kitérek. Persze kinek ez, kinek az jön be. Az viszont biztos, hogy minden szinten lehet magabiztos Excel ismeretekkel rendelkezni, és ha kedvet kaptál hozzá, nézz szét bátran a képzési portfóliómban, vagy keress meg egyedi igényeiddel e-mailben vagy a jelentkezési űrlapon keresztül. Szeretettel várlak továbbá az Exceltudást mindenkinek! facebook csoportban is.