excel verseny

Az Excel egy sütibolttal lépett a gaming világba

Az e-sport létezik. Ma már komplex számítógépes játékokkal is lehet nagyot alakítani, a gaming világ igen széles. Hogy az Excel jó játék, arról már írtam (Elegáns dobókocka Excelben? Játsszunk!), komplett játékok készültek már Excelben. De most az ügy szintet lépett: gamer munkaeszközzé vált.

Az excel gaming hőskora

Meg kell emlékeznünk a “kőtáblás excel gamingről” is. A legértelmetlenebb játék a Földön az Excel speedrun, aminek lényege, hogy el kell jutni az A1-ből az A oszlop utolsó cellájába – billentyűkombináció használata nélkül. Kurzorral. Nyomva tartod, ennyi. Lebilincselő képernyőképekkel ülteti az Excelt minden felhasználó szívének közepére:

excel speed run képernyőkép

Excel versenyt komolyan!

Mások viszont komolyan vették a feladatot. Évek óta rendeznek a világ számos táján Excel kimutatás versenyt, ahol a legmenőbb exceles adatvizualizációs megoldások mérkőznek meg egymással. A keresési kifejezés: Excel dashboard competition.

Idén június 8-án rendezték meg a Excel pénzügyi modellezési világbajnokságot, melyet a Financial Modeling World Cup YouTube-oldalán közvetítettek. A rangos eseményt streamelték is, utólag is érdemes belelapozni:

Az entrepreneur cikke szerint a nyertes húzezer dollárt vitt haza, azaz kerekítve hatmillió Forintot. Valójában szerintem ezeknek a top szakembereknek ez valószínűleg zsebpénz, de az örök hírnév, a kapcsolódó megkeresések biztosan nem lesznek elhanyagolhatóak. A “career boost” borítékolható.

Ilyen volt a verseny

A versenyzőknek pénzügyi adatokból kellett különféle kérdésekre megadni a választ. A verseny házigazdái maguk is komoly szaktekintélyek voltak: Danielle Stein Fairhurst (pénzügyi modellező) és Adam Callens (Microsoft, egyszerre gaming- és Excel szakember) irányították a játékot.

az esemény házigazdái: Danielle Stein Fairhurst és Adam Callens

A hiresztelésekkel ellentétben a Financial Modelling World Cupot nem a Microsoft hívta életre, de annyi igaz, hogy fontos szponzora volt.

A verseny során egy képzeletbeli sütibolt pénzügyi adataival kellett foglalkozni. Összesen 1000 pontot lehetett elérni, a versenyfeladatok különféle nehézségi szintekre voltak besorolva. Érdemes volt gyorsan dolgozni, mert minden megtakarított perc pontot ért. Ezen felül minden érdekes kunsztért külön pontokat lehetett bezsebelni.

a verseny feladatainak, kereteinek rövid összefoglalója

A felvétel huszadik percében a verseny elstartolt. A versenyzők “nyílt színen” dolgoztak, mindig másnak pillantottunk a képernyőjébe. Nekem egy kicsit bizarr érzés volt. Valami olyasmi, mintha egy kollégád állandóan mögötted ülne, és figyelné, amit csinálsz. Látja, ha ügyes vagy, és a vakvágányokat is. Tudod, azokat, amiket a végén sosem prezentálsz.

Rendes sportközvetítést kaptunk közben, akár csak egy Forma-1 futam alatt. Néha kapcsolódó apróságokról csevegtek, néha pedig az aktuális “manővert” kommentálták. (Apropó, én már mikor sportkommentáltam excelt! Nézd csak meg a kockához tartozó videómat!) Lényegében tényleg azt próbálták megvalósítani, ami a sprotkommentátor feladata: érdeklődő, de nem extrém tudással felvértezett nézők számára tették közérthetővé az eseményeket. Mindeközben pedig a képernyő alsó sávjában folyamatosan láttuk, ki hány pontnál tart.

képernyőkép a verseny közvetítéséről - financial modeling world cup

Aki a legújabb Excel-fejlesztésekért, érdekes megoldásokért úgy tud lelkesedni, mint a gyerekek egy gombóc fagyiért a csúszdapark közepén, mindenképpen nézze meg a felvételt.

Rajongásból nálam biztosan nincs hiány. Ha szeretnéd céged adatait rendbe szedni, munkádat egy makróval megkönnyíteni, keress bátran egyedi üzleti megoldások ügyében. Ha pedig a cél a következő financial world cup, akkor képzési portfóliómban érdemes szétnézned. Keress bármikor e-mailben vagy a jelentkezési űrlapon keresztül. Szeretettel várlak továbbá például mindennapi exceles elakadásaid ügyében az Exceltudást mindenkinek! facebook csoportban is.