A HA függvénnyel leszel a cég varázslója!

Hiszed vagy sem, úgy másfél éven keresztül egyetlen függvény alkotta a szupererőm pillérét: az IF. Magyar nyelvű Office-ban a HA függvényről beszélünk.

Ez nem azt jelenti, hogy nem ismertem másik függvényt, vagy technológiát. De azt biztosan merem állítani, hogy a legfontosabb függvény, amelyen keresztül aztán a legtöbb dolgot tanultam, az a HA függvény volt.

Ugrás:

Így használd

Ilyen mély

Így használd a HA függvényt:

Mire jó a HA függvény?

Amikor fekete-fehér információkra van szükséged, és/vagy azok alapján különbözőféle számításokat szeretnél végezni, akkor a HA függvényre van szükséged. Például ha autóval utazunk, akkor számítsuk ki a kilométerek alapján a benzinköltséget, ha viszont vonattal, akkor keressük ki egy táblázatból a vonatjegy árát.

Szintaktika:

A függvény három paramétert vár, melyeket rendszerbeállításoktól függően vesszővel vagy pontosvesszővel választunk el egymástól.

=HA(állítás egyértelmű igaz/hamis kimenettel; ezt csinálja IGAZ esetén; ezt csinálja HAMIS esetén)

Például:

Páldául ez itt megmondja, hogy az A1 cellában 10 áll-e vagy sem.

Vegyük észre

Az állítás egy logikai vizsgálat. Könnyű elrontani, hogy miközben te arra gondolsz, hogy a vizsgált cella legyen 10, csak annyit írsz be, hogy 10. Namost ez nem egy értelmes állítás. Véletlenül kiértékelhető, mert a nulla felel meg a hamisnak, minden más szám az igaznak, de az A1 cella értékét változtatva a függvény nyilván nem fog a várakozásainknak megfelelően működni.

Az igaz és hamis ágakon bármi lehet, aminek van eredménye. Lehet egy bonyolult számítás, lehet egy kereső függvény, sőt, VBA segítségével egészen hajmeresztő manőverek is kicsikarhatók az Excelből. (Az más kérdés, hogy szeretnénk-e…) A lényeg, hogy legyen a műveletnek egy végeredménye, valami, amit ki lehet írni.

Ilyen mélységek rejlenek a HA függvényben:

Rengetegszer kell adatsorokat olyan oszlopokkal bővíteni, amelyek néhány kategóriára szűkítik más cellák információtartalmát. Igen vagy nem? Piros, sárga vagy zöld? Később pedig ezekre sokkal könnyebb rászűrni, mint adott esetben 4-5 oszlop értékeire egyedileg rászűrni.

És ezen a ponton két dolgot tanul meg az ember bombabiztosan:
az egymásba ágyazott függvényeket, és a logikai függvényeket.

És ismerjük el: van abban valami jóleső báj, amikor valaki ránéz a három egymásba ágyazott HA függvényünkre, és kiszalad a száján egy elismerő “uhhhh”. Pedig Te semmi mást nem csináltál, mint egyetlen függvényről megértetted,

  • hogy ez egy egyszerű döntési fa egy elágazása, melynek két kimenete van, valamint
  • hogy egy fának több ága, több elágazása is lehet.

A logikai függvények pedig már önmagukban is annyira reménytelenül absztraktak, hogy rajtad kívül csak kevesen értik, miközben te észrevétlenül megtanulod absztrahálni a feladataidat. És amikor már eltöltöttél egy fél évet a HA függvény kiaknázásával, akkor hirtelen elkezdesz még ügyesebben keresni az interneten, és eléd ugranak azok a megoldások, amelyek már nem követelik meg az egymásba ágyazott (ergo átláthatatlan) HA függvények kusza bozótját, hanem sokkal egyszerűbben csinálják meg ugyanazt.

Csakhogy addigra Te már mesterien bánsz a spilled array (vagy régebbi verziókban: array function) megoldásokkal, az összes felmerülő hibajelenséggel, és úgy általában: jobban érted az Excel logikáját.

Így aztán, míg mások még az új függvény absztrakt fogalmait bogarásszák, te már a századik cellában alkalmaztad. Hacsak nem találtál egy rejtett blogon egy még szórakoztatóbb, még elegánsabb megoldást.

Ha kedvet kaptál a HA függvény rétegeit lehántani, fogj hozzá még ma! Ha szívesen vennél egy kis indító lökést, jelentkezz képzéseimre, vagy kérj egyedi tematikát itt: Jelentkezés